Wat zijn PVT panelen?

PVT Panelen wekken stroom en warmte op uit één paneel

We krijgen regelmatig de vraag: Wat zijn PVT panelen? In dit blog leggen we je uit wat PVT panelen zijn en hoe PVT panelen werken.

Een PVT paneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonneboiler. Een PVT paneel kan daarom stroom opwekken en dit naar de aangesloten omvormer sturen en warmte naar de warmtepomp. Omdat je met één paneel zowel stroom als warmte kan opwekken, bespaar je veel kostbare ruimte, ziet het er mooier uit dan de alternatieven en omdat er geen bewegende onderdelen zitten in een PVT paneel, maken ze geen geluid.

Hogere opbrengst met PVT panelen

Omdat je zowel warmte als stroom opwekt met een PVT paneel, ligt de opbrengst veel hoger dan bij een standaard zonnepaneel. Met PVT panelen heb je 24 uur per dag opbrengst, want er wordt 24/7 warmte onttrokken uit de omgevingslucht, stroom wordt uiteraard alleen opgewekt bij voldoende zonlicht. Omdat het PVT paneel ook warmte uit het zonnepaneel weet te onttrekken, worden je zonnepanelen minder warm, wat resulteert in 20 % meer stroom opbrengst.   

Het verschilt per PVT systeem hoeveel hoger het rendement is van de PVT panelen in vergelijking met zonnepanelen. Het aantal PVT panelen is per situatie afhankelijk van ruimte en energievraag.

Hoe onttrekt een PVT paneel warmte uit de omgevingslucht?

De meeste mensen zijn bekend met de wijze waarop een zonnepaneel stroom opwekt. De manier waarop een PVT paneel warmte onttrekt uit de omgevingslucht is vaak minder bekend. De PVT panelen van R&R Systems hebben een door R&R ontworpen warmtewisselaar achter de zonnepanelen. Deze warmtewisselaar bestaat uit lamellen waar antivries vloeistof (Glycol) doorheen stroomt. Deze lamellen onttrekken warmte uit de buitenlucht. De vloeistof in de lamellen wordt warmer en geleidt deze warmte naar de PVT-warmtepomp, waarna de warmtepomp de warmte gebruikt voor het verwarmen van uw vloerverwarming, radiatoren en het kraanwater.

Waaruit bestaat een PVT-Systeem?

Een PVT Systeem bestaat altijd uit de onderstaande drie componenten. Eventueel kan je het systeem aanvullen met onze andere duurzame energiesystemen.
  • PVT Panelen
    Het PVT paneel is de bron waarmee je stroom opwekt en warmte onttrekt uit de omgevingslucht.
  • PVT-Warmtepomp
    De warmtepomp staat in de garage, zolder of aparte berging van uw woning. De warmtepomp zorgt ervoor dat de door de warmtewisselaar afgegeven warmte wordt omgezet in warmte voor het verwarmen van uw woning en het tapwater.
  • Omvormer
    De omvormer zorgt ervoor dat de zonne opbrengst van uw zonnepanelen wordt omgezet in stroom. Dit kan een nieuwe omvormer zijn, maar in veel gevallen kunnen we de PVT panelen ook aansluiten op uw oude omvormer.

Wilt u PVT panelen kopen?

Door het beantwoorden van onze vijf vragen over jouw energiesituatie en ontvang binnen tien werkdagen advies of PVT panelen ook in uw situatie een goede keuze zijn. Als PVT panelen ook voor jouw locatie geschikt zijn, geven we je een indicatie van hoeveel energie en geld je kunt besparen door het installeren van PVT panelen.
Vraag Gratis Energieadvies