PVT Systeem

Wat is een PVT Systeem?

Een PVT-systeem, oftewel een PhotoVoltaïsch-Thermisch systeem, combineert zonnepanelen die elektriciteit opwekken met een thermisch systeem dat warmte genereert. De panelen zien er van de buitenkant uit als normale zonnepanelen, maar onder de zonnepanelen zitten lamellen waarmee warmte uit de lucht wordt onttrekt voor het opwarmen van tapwater en verwarming. De zonnepanelen leveren elektriciteit aan de omvormer en de thermische lamellen leveren warmte aan de warmtepomp. 

Deze hybride technologie maakt optimaal gebruik van het dakoppervlak door zowel stroom als warmte uit zonlicht en omgevingswarmte te halen. Een PVT systeem verhoogt de energie-efficiëntie van een gebouw dan ook sterk.

Wat zijn de voordelen van een PVT Systeem?

 • Efficiënt gebruik van ruimte
  Met een PVT systeem combineer je twee systemen in één paneel. Waardoor je een dubbele energieproductie genereert met één en hetzelfde paneel.
 • Een stille oplossing voor het onttrekken van warmte uit de buitenlucht
  Een PVT paneel heeft geen bewegende onderdelen, waardoor het stiller is dan een warmtepompsysteem met buitenunit.
 • Uit het zicht
  De thermische lamellen zitten achter de zonnepanelen en zijn dus onzichtbaar van buitenaf. Het is dan ook een erg goed alternatief als je geen storende buitenunit in je tuin wilt hebben staan.
 • Eigen keuze in zonnepanelen
  Bij R&R Systems maken we het mogelijk om PVT panelen te creëren met zonnepanelen van een merk naar keuze. Ook is het mogelijk dat we uw huidige zonnepanelen ombouwen tot PVT panelen. Je hebt totale controle over hoe het er van buitenaf uitziet en we denken graag met je mee om dit volledig naar wens te maken.
 • Energie- en kostenbesparing
  Met PVT panelen wordt je minder afhankelijk van energie uit externe bronnen. Hierdoor verlaag je het energieverbruik en dus energiekosten.
 • Hogere opbrengst van uw zonnepanelen
  Het onttrekken van warmte uit de buitenlucht door PVT panelen, zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder warm wordt en tot 20% meer stroom opwekken.
 • Alternatief voor buitenunit of grondbron
  Een PVT Systeem is een alternatief voor de gehorige buitenunit of grondbron voor het aanvoeren van warmte naar de warmtepomp.

Waaruit bestaat een PVT Systeem?

Een PVT Systeem van R&R Systems bestaat altijd uit de onderstaande drie componenten. Eventueel kan je het systeem aanvullen met andere duurzame energiesystemen van R&R Systems.
 • PVT Panelen
  Het PVT paneel is de bron waarmee je stroom opwekt en warmte onttrekt uit de omgevingslucht.
 • PVT-Warmtepomp
  De warmtepomp staat in de garage, zolder of aparte berging van uw woning. De warmtepomp zorgt ervoor dat de door de warmtewisselaar afgegeven warmte wordt omgezet in warmte voor het verwarmen van uw woning en het tapwater.
 • Omvormer
  De omvormer zorgt ervoor dat de zonne opbrengst van uw zonnepanelen wordt omgezet in stroom. Dit kan een nieuwe omvormer zijn, maar in veel gevallen kunnen we de PVT panelen ook aansluiten op uw oude omvormer.

Wat kost een PVT installatie?

Het is per situatie verschillend wat de kosten zijn van een PVT Systeem. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waardoor we hier geen eenduidig antwoord op kunnen geven, maar we rekenen graag voor je uit wat er voor uw situatie mogelijk is en wat dit zal kosten. Vraag hiervoor op onze website een persoonlijk advies aan, dan geven we je zo snel mogelijk een indicatie van de kosten en de energie die u kunt gaan besparen.

Interesse in een PVT Systeem van R&R?

Door het beantwoorden van onze vijf vragen over jouw energiesituatie en ontvang binnen tien werkdagen advies of een PVT systeem ook in jouw situatie een goede keuze is. Als het PVT systeem ook voor jouw locatie geschikt is, geven we je een indicatie van hoeveel energie en geld je kunt besparen door het installeren van een PVT systeem.
Vraag Gratis Energieadvies